Det heter ju att kärt barn har många namn, och aldrig har det väl varit mer sant än när det gäller semlan, ett av Sveriges mest populära bakverk. Semlan kallas också fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (om den serveras med varm mjölk) och på senare år har en mängd olika varianter av det klassiska bakverket dykt upp, vilket har gett upphov till namn som muffla, kremla, hemla, semmelwrap, semmelburgare, semmeleclair och semmeltårta. Få saker slår dock en klassisk semla i form av en vetebulle delad på mitten och fylld med mandelmassa och grädde. Bakverkets popularitet syns inte minst på ren statistik – varje år äts det ungefär 40 miljoner semlor i Sverige, ett land med en befolkning på knappt 10 miljoner.
Semlan har historiskt vuxit fram i samband med fastlagen före påskfastan, det vill säga de tre dagar som föregick fastan och som avslutades med fettisdagen. Under dessa dagar åt man traditionellt särskilt rikt bröd. Framförallt fettisdagen är förknippad med semlor idag, men man kan också äta en semla på blåmåndagen, det vill säga dagen före, och ändå hålla sig till traditionen.
Semlan har en lång historia i Sverige som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Ordet ”semla” kommer från latinets simila, och avsåg från början endast själva vetebullen. Redan på 1500-talet började man dock med sedvänjan att gröpa ur vetebullarna för att koka innehållet tillsammans med grädde och smör, eller helt enkelt blanda det med grädde, och sedan fylla den urgröpta bullen med röran. När mandeln så småningom kom till norra Europa blandades även den in i vetebullarna. Mandelmassa började användas i semlor på 1850-talet, och i slutet av det århundradet kunde man på kaféer beställa en semla till kaffet utan mjölk – mellan 1700-talet och slutet av 1800-talet serverades annars semla bara som hetvägg.
Hur mycket svenskar än älskar semlor och att fika, finns det tillfällen då man är mer sugen på god mat, en kall öl och lite biljardspel. Det bästa stället att spela biljard i Stockholm, och också kunna njuta av god mat och öl, är O’Learys i Mall of Scandinavia. Den som verkligen inte kan hålla sig kan säkerligen också få en kopp kaffe efter maten.