Glutenfria bakverk

Att kunna njuta av underbara bakverk är en lyx, men för alla har det inte varit så lätt – särskilt inte om man förr var glutenintolerant. Runt 1981 började företaget Schär tillverka glutenfria produkter och sedan dess har industrin för glutenfria alternativ ökat markant. Den autoimmuna sjukdomen celiaki diagnostiserades på 1950-talet av Dr. Dicke, som tillsammans med ett medicinskt team från Birmingham upptäckte att proteinet i gluten gör vissa sjuka.

Utökat utbud av glutenfria bakverk

I takt med att glutenintolerans ökar i landet, har också Sveriges konditorier utökat sina sortiment med glutenfria bakverk. Alla ska kunna njuta och vill man njuta av den underbart goda semlan, finns det många bra tips på konditorier med glutenfria och veganska semlor i huvudstaden Stockholm. På Kungsgatan 55 kan man finna populära Vetekatten , ett konditori med riktigt goda glutenfria och veganskt anpassade semlor. På Under kastanjen Kindstugatan 1 i Gamla stan, är semlorna både laktos- och glutenfria. I Stockholm finns även Pepstop på Riddargatan 3A, Östermalm, eller Bröd & Salt som finns bland annat på Järntorget 83 i Gamla stan, samt en mängd andra konditorier. I övriga Sverige kan man idag finna glutenfria alternativ på de flesta konditorier, då behovet och efterfrågan av glutenfritt ständigt ökar. När man är ute och äter bakverk eller allmänt äter ute, trivs man ofta med ett vitt leende. Vill man få riktigt vita tänder, kan man bleka tänderna professionellt och blir riktigt nöjd med resultatet!

Egna bakverk med glutenfritt mjöl

Om man är glutenintolerant och blir sugen på att baka själv finns det massor av bra recept, samt en mängd olika glutenfria mjölsorter i välsorterade mataffärer. Det finns riktigt bra

tips på goda glutenfria bakverk som man kan baka helt själv. Härliga recept som blåbärs- och lakritsoopsiesrulltårta, mandel- och hasselnötsmunkar eller en mjuk och härlig hallonkaka är bara några exempel på vad man kan baka med glutenfria ingredienser.

En riktig klassiker som man kan baka om man allergisk mot nötter, är härliga vanliga chokladbollar med havregryn! Vanliga, traditionella chokladbollar består av kakao, smör och socker samt tillsätts med en skvätt kaffe om man så önskar. Vill man ha tips på bra glutenfria mjöl ute på marknaden, finns bland annat märken som Risenta, Finax mjölmix, Lailas mjölmix (som även är mjölkfri) eller till exempel MixWell. Man kan även använda sig av mandelmjöl, kikärtsmjöl, Teffmjöl (afrikansk mjölsort) eller havremjöl. Det är klokt att pröva sig fram då vissa glutenfria mjölsorter inte alltid lämpar sig bäst till vissa bakverk, medan andra är perfekta. Tack vare alla de alternativ som finns idag är det bara att börja baka och njuta!

Leave a Comment

mts_howto