Bakverk till egen frukostbuffé

Vem tycker inte om en hotellfrukost? Och vem säger att du inte kan äta en minst lika god frukostbuffé hemma? Ibland kan det vara svårt att få inspiration till frukost, men med lite hjälp och fantasi kan du ro det i land. Passa på när ni är flera som äter frukost tillsammans eller samlas på en brunch med allt från nyttigare frukostalternativ till bakverk, precis som på hotell. Då kan ni dessutom se det som ett knytkalas, så slipper du stå för allt bak och bök själv.

För många hör sötsakerna och bakverken till när det vankas hotellfrukost. Men om du planerar en frukostbuffé där du har mycket att bjuda på, kan det dock vara bra att undvika de allra sötaste smakerna. På det sättet orkar gästerna fylla på tallriken fler gånger. Ett exempel på en söt ingrediens som ofta mättar mycket är vit choklad. Det kan därför vara lämpligare att välja chokladmjölk eller en mörkare choklad som tillbehör.

Börja med en nyttigare frukost

Du kan med fördel dela upp frukosten i två delar. En nyttigare till att börja med och sedan en frukostbuffé som går mer åt desserthållet, med söta bakverk. Den matigare delen kan bestå av allt från flingor, ägg, omelett, bacon och knäckebröd med goda pålägg. Här hittar du inspiration till frukost när du vill ha något mer matigt som knäckebröd. Du kan absolut ha sötare inslag även i den här delen, med söta pålägg som choklad- eller nötpålägg. Du kan baka nyttigare frukostmuffins med bär eller nötter. Skär upp färska frukter och servera fikon eller gör en syrlig fruktsallad med en god och fyllig yoghurt.

Bakverk till frukost

När du hämtat tillräcklig inspiration till frukosten, så som den vanligen ser ut, kan du gå över till den sötare frukostbuffén. Den många brukar kunna gå några extra varv för på hotellet, även om äggröra och knäckebröden redan lett till en viss mättnad. Har ni lång tid att ägna till frukostbuffén eller brunchen kan ni egentligen se den som en fikabuffé efter frukosten. Därför finns det inte några bakverk som tvunget måste uteslutas även om det är en ”frukostbuffé” du bjudit in till. Så om semlor, kladdkakor eller tårtor är din eller gästernas favorit, finns det ingen anledning att utesluta dem bara för att de inte hör till den klassiska frukosten.

Förslag och inspiration till frukostens dessertdel:

  • Croissant (naturell eller med chokladsmak)
  • Muffins i alla möjliga smaker
  • Munkar
  • Havreflarn och andra småkakor
  • Amerikanska pannkakor
  • Kex
  • Varm choklad, bryggkaffe eller sött kaffe

Ofta äter man croissanten som den är här i Sverige, men prova att dela den på mitten och fyll den med ost, skinka, grönsaker eller chokladkräm, grädde och bär. Amerikanska pannkakor går att toppa med precis vad som helst, så låt fantasin flöda och ställ fram chokladsås, sylt, lönnsirap, grädde och glass. Muffins kan serveras med eller utan frosting och ha naturella, nyttiga eller söta smaker.

Leave a Comment

mts_howto