Litterära bakverk till bokklubben

 

Böcker och bakverk går hand i hand. Författare använder sig gärna av kakor och bakelser för att frammana sinnesupplevelser och metaforer. Vad kan vara bättre för fikat till bokklubbens möte än att servera klassiska bakverk hämtade direkt från litteraturens berömda fikastunder. Oavsett om du bakar dem själv eller plockar upp dem från ett konditori lär de tillfredsställa både smaklökar och intellekt.

Madeleinekaka

Kanske litteraturens mest berömda kaka. I Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt” doppar huvudpersonen Swann en madeleinekaka i sitt lindblomste, och smaken och doften från kakan väcker svunna minnen från hans barndom till liv. Ända sen den här berömda scenen har madeleinekakan blivit en metafor för de ting som väcker våra bortglömda minnen till liv. Den här läckra kakan, bakad på socker, ägg och honung, är en given succé på kakfatet. Oavsett om den väcker minnen till liv eller inte.

Semla

Madeleines_de_CommercyÅke Holmbergs berömda detektiv Ture Sventon hade en stor last – semlor. Eller ”temla”, som Sventon hade egenheten att kalla dem. Detektivens sekreterare fröken Jansson fick springa många turer till konditori Rosa för att stilla Sventons semmelsug. Och vem kan klandra honom, det är svårt att inte älska denna klassiska vetebulle fylld med grädde och mandelmassa. Oavsett hur man uttalar namnet på den.

Kumminkaka

J.R.R. Tolkiens hobbitar är ju kända för att uppskatta mat och dryck i tid och otid. Det är aldrig ett dåligt tillfälle för en matstund enligt en hobbit, och skafferiet är alltid välfyllt för att både kunna stilla egna behov och för att kunna bjuda gäster. När en grupp dvärgar besöker hobbiten Bilbo i Tolkiens bok ”Hobbiten” frågar en av dvärgarna om det finns någon kumminkaka till ölen de bjuds på. ”Gott om!” svarar Bilbo, och bjuder på den här sockerkaksaktiga delikatessen med smak av kummin och mandel. Kumminkaka är alltid lika god, oavsett om man avnjuter den med te eller öl.

Key lime pie

I Nora Ephrons delvis självbiografiska bok ”I lust och nöd” avslutas en stor middag med att huvudpersonens otrogne make får desserten, en key lime pie, kastad rakt i ansiktet. Den här klassiska amerikanska pajen, gjord på saften från key lime, äggulor och kondenserad mjölk, avnjuts nog bättre om man stoppar den i munnen än om man får den i ansiktet.

Leave a Comment

mts_howto