Förr var det vanligt med stora släktträffar i Småland. Flera gånger per år hade man sådana träffar. Man samlades i bygdegården, 50-talet personer och oftast handlade dessa träffar enbart om mat och att äta. Maten lagades på plats av inhyrda kokerskor, med ett undantag, efterrätten. Eftersom det här var i Småland var efterrätten given, ostkaka. Det var som en slags tävling mellan kvinnorna. Alla hade de med ett par ostkakor och naturligtvis var alla tvungna att provsmaka allas ostkakor. För barnen var det oftast lätt, mammas var bäst! För de äldre herrarna, blev det värre, de fick ju varken stöta sig med frun eller släkten.
SM i ostkakbakning
Ostkakan har sedan 2004 sin egen dag, som firas den 14 november och inte bara det, du kan ställa upp i SM för ostkakbakning. I detta SM tävlar ostkakor av Smålands- och Hälsinglandstyp i samma klass. Om du tänker tävla med småländsk ostkaka skall du få ett tips. Blanda i lite bittermandel. Det var det mor gjorde och det var det som gjorde att hennes ostkakor stod ut från mängden, fick en lite mer distinkt smak. Som lite kuriosa kan nämnas att centerpartiets riksdagsledamot Margareta Andersson, smålänning så klart, 2004 lade in en riksdagsmotion om att ostkaka skulle antas som officiell nationalrätt.
Småländsk ostkaka segrar över EU
Nu var det inte bara Småland som var känt för sina ostkakor. Även i Hälsingland bakades det ostkakor. De två landskapen har dock olika typer av ostkakor, de skiljer sig åt i det mesta, recept, smak, konsistens och servering. Ostkakrecept finns belagda från 1538, men det åts troligen ostkaka långt tidigare och i vart fall har det en gång, alldeles nyligen, skett att ostkakan har skapat konflikt. Riktig småländsk ostkaka skall nämligen tillagas på opastöriserad mjölk och det ville EU förbjuda, men då röt de småländska ostkaksdamerna till och EU fick vackert backa från sitt, enligt damerna, sällsynt dumma förslag.