Friterade bakverk

Även om det bara finns ett fåtal friterade bakverk i det traditionella svenska köket är det ganska vanligt att se i utländska bagerier. Ett bakverk som är friterat får en härlig, krispig yta och smakar syndigt gott. När man friterar bakverk behöver man inte heller använda sig av många ingredienser eftersom tillagningsmetoden ser till att även en enklare vetedeg blir fantastisk när det kommer till textur, smak och utseende. Friterade bullar och kakor finner man över hela världen och i vissa utländska kök är det den centrala delen när det kommer till traditionella bakverk. När man friterar kan man använda sig av en riktig fritös, men det går lika bra att använda sig av en stor kastrull och hålslev om man föredrar det.

Donuts och churros

Spanska churros är en väldigt populär efterrätt som består av friterade avlånga bullar som är täckta med strösocker och kanel. Dessa doppar man ofta i smält mörk choklad, men man kan även fylla dem med choklad- eller vaniljkräm. För att tillverka churros måste man göra en deg av vetemjöl, ägg, mjölk, smör och socker. Degen blandas samman och placeras i en spritspåse. Man spritsar direkt ner i fritösen och efter två minuters fritering är dem klara. När de har svalnat vänder man dem i kanel och socker. Ett annat bakverk som är populärt är amerikanska donuts. Grunddegen är ganska lik den som man gör till churros, men den innehåller färre ägg och bakas med jäst. Donuts måste nämligen jäsa efter att man har blandat ihop degen och format munkarna. Efter det friterar man dem någon minut och när de har svalnat kan man dekorera dem som man önskar. Även i det svenska köket kan man experimentera med fritering och man kan exempelvis prova på att göra friterade lussekatter och äppelpajer.

Svenska struvor med apelsin

Ett svenskt bakverk som friteras är struvor med smak av apelsin. Degen är nästan identisk med den som man gör till churros. Det är nämligen en klassisk deg som man gör om man vill fritera något, oavsett om det är något sött eller något till middagen. När man gör struvor måste man använda sig av ett särskilt struvjärn som man doppar i smeten och sedan doppar i fritösen. Efter en-två minuter är struvan färdig och då låter man den rinna av en stund på hushållspapper. Sedan doppar man den i en mix av socker, apelsinskal och apelsinsaft. När man friterar är det oftast bäst att använda sig av en neutralt smakande matolja. Tänk på att alltid fritera på ett säkert sätt. Fritösen måste vara placerad på en plats där det inte kan börja brinna och under en kolfilterfläkt eller något liknande. Låt alltid oljan svalna i fritösen innan du gör dig av med den.

Leave a Comment

mts_howto