Wienerbröd är Danmarks kanelbullar

Om kanelbullen känns som ett måste på ett svenskt fikabord, är wienerbrödet en stapelvara på danska kaféer. Wienerbröd bakas av en luftig och frasig deg. Man bakar dem genom att lägga ett lager matfett på degen, vika och kavla, och upprepa den proceduren upp till 27 gånger. Man avslutar med att lägga något sött ovanpå, oftast vaniljkräm och glasyr. Det finns idag många olika varianter av wienerbröd och såväl form som smaksättning kan varieras i det oändliga. Det som utmärker wienerbrödet är just degen. Den påminner om en smördeg, men innehåller till skillnad från smördegen ingen jäst. Wienerbrödet är en riktig kaloribomb, till skillnad från vår svenska kanelbulle som står sig slätt i jämförelse. Men å andra sidan äter man kanske inte wienerbröd dagligen.

Wienerbröd kommer i många former

Om du tycker om att baka ska du absolut prova att göra egna wienerbröd. Det är lite pilligt och tar tid att få till degen, men det är egentligen inte svårt. Med hjälp av matkassedirekt.se får du mera tid över till att baka genom att du slipper springa till affären för att köpa ingredienser. Du hittar recept genom att söka på internet och sedan skriver du enkelt en handlarlista och klickar hem de varor du behöver. Tänk på att också köpa hem bakplåtspapper. Varför inte prova att göra ett somrigt jordgubbswienerbröd eller ett med hallon och rabarber? Framåt hösten är det gott med chokladfyllning och till jul kanske du vågar dig på att blanda pepparkakskryddor i chokladkrämen. Vintertid kan det smaka gott med blåbärssylt och vaniljkräm på wienerbrödet. I tv-programmet Solstollarna som sändes på 1980-talet brukade en av rollfigurerna smuggla danska wienerbröd med choklad över sundet. Det gjorde att många svenskar fick uppfattningen att just choklad var den vanligaste fyllningen, något som inte stämmer. Vaniljkräm och glasyr är utan konkurrens det vanligaste sättet att smaksätta ett wienerbröd, både i Danmark och i Sverige.

Baka egna wienerbröd

Danmark är wienerbrödets hemland

Det sägs att Danmark är wienerbrödets hemland. 1850 utbröt en strejk bland bagare i Danmark. Bageriägarna anställde då folk från andra länder, till exempel från Österrike, och de tog med sig sina recept och kunskaper från hemlandet. Österrikisk plundergebäck blev populär bland danskarna och utvecklades med tiden till det vi i dag kallar wienerbröd. Tekniken att göra degen genom att vika och kavla in matfett var tidigare okänd i Danmark och eftersom den kom dit från Wien kallade de degen för wienerdeg och bakverket för wienerbröd. Det är dock bara här i norden vi kallar det för wienerbröd. På engelska heter det till Danish pastry. Det är roligt att baka sina egna wienerbröd och det imponerar garanterat på gästerna att ha gjort en egen frasig wienerdeg. du hittar receptet här om du vill baka egna wienerbröd. Kom ihåg att du kan prova vilka former och smaksättningar du vill. Kanske hittar du en egen favorit, som lime och jordgubbar, kardemumma och äpplen eller salt kolasås. Vill du inte vara kreativ utan köra på ett säkert kort går alltid klassikern med vaniljkräm och glasyr hem.

Leave a Comment

mts_howto