Bakverk och… vin?

Kan man verkligen dricka vin till bakverk? I så fall – hur vet man vilka viner som passar till vad?

Likväl som det finns en mängd olika bakverk och desserter finns det en mängd druvor och metoder för att tillverka ett gott vin. En av de mest populära tillverkningsmetoderna är den som kallas Appassimento, och som tillåter druvorna att torka helt efter det att de skördats. Efter det tappar druvorna omkring 50 % av sin ursprungliga vikt och blir till små russin. Tack vare den här torkningsprocessen, som sker i stora torkrum, får man fram ett smakkoncentrerat vin med relativt hög socker- och alkoholhalt (runt 15 %).

Valpolicella, Recioto, Amarone och Ripasso

Bara de bästa druvorna är gott nog åt viner som Recioto och Amarone, båda två viner som tillverkas enligt Appassimentometoden, precis som Ripasso och Valpolicella. Alla dessa vinsorter är mycket omtyckta och populära, inte minst tack vare sin rika fruktkaraktär och för sin behagliga mängd tanniner. Men vad är det som skiljer de fyra vinsorterna åt och framförallt – går de att dricka till söta bakverk som exempelvis kladdkaka och churros?

– Valpolicella har en frisk och lätt karaktär med en tydlig smak av körsbär.

– Recioto är ett smakrikt vin med kraftiga toner av plommon, sötlakrits, fat och märka körsbär.

– Amarone är också det ett kraftigt vin med tydliga toner av torkade plommon, russin, körsbär och choklad.

– Ripasso har en något friskare och ungdomligare karaktär än exempelvis Amarone, men har även den en tydlig smak av frukt och kryddighet med inslag av plommon, viol, mörka körsbär, lakrits och örter.

Söta desserter kräver söta viner

En tumregel som är enkel att komma ihåg är att drycken alltid bör vara något sötare än desserten, eftersom drycken annars lätt kan uppfattas som bitter och/eller syrlig. Till desserter och bakverk som innehåller mörk choklad med en något bitter ton passar det därför utmärkt med ett sött och starkt vin med något knäckiga eller brända toner. Detsamma gäller förstås åt andra hållet – ju ljusare chokladdessert desto lättare vin.

Då Appassimentoviner karaktäriseras av en tydlig frukt- och kryddighet passar de utmärkt till såväl frukt, – bär- och chokladdesserter som en härlig kladdkaka eller smarriga churros; ett populärt spanskt bakverk i form av friterade bullar täckta med strösocker och kanel som fylls med – eller ännu hellre doppas i – mörk choklad.

Den svenska kladdkakan

Kladdkaka är ett typiskt och numera traditionellt svenskt bakverk som sägs ha tillkommit genom en olyckshändelse i köket. Bakpulvret glömdes bort och smeten höll på att kastas då den ansågs vara för rinnig och kladdig. Som tur var stoppades ett finger i bunken, och numer sägs det att det bakas i snitt två kladdkakor i veckan i de svenska hushållen – året om.

Kladdkaka ska helst serveras ljummen och passar därmed extra bra som dessert under de kyligare månaderna. Oftast serveras den med en klick grädde eller vaniljglass, men den är även god att servera med varma bär och en klick naturell yoghurt. Inte sällan dricks det kaffe eller te till desserten, kanske ihop med ett sött dessertvin, men alltför sällan ihop med ett gott rödvin.

Leave a Comment

mts_howto