Den svenska kanelbullen

Kanelbullen kan nog räknas till något av en nationalefterrätt i Sverige, så populär som den snurrade sötsaken har blivit. Den har till och med fått sin egen dag (den 4 oktober) som uppmärksammas flitigt av bagerier och kaféer som kan sälja många hundra kanelbullar på Kanelbullens dag. Den mest köpta varianten är den klassiska kanelbullen med socker och kanel i fyllningen, men det finns en hel del varianter både på fyllningen och på hur bullen ser ut. En del bakar dem stående, som en muffins i en högre form, och en del kan göra vackra snurror och snäckor av degen.

Kanelbullar på ett fat.

Även om kanelbullens dag infaller på hösten är det ett populärt fikabröd att både baka och äta året om, kanske särskilt eftersom det går utmärkt att frysa in kanelbullar. På så sätt kan man ha ett lager redo och ta fram när andan faller på eller när det där oväntade besöket dyker upp. Men allra godast är förstås bullarna när de är nybakade – direkt från ugnen och nästan för varma att hålla i. Kanske bakar man dem på våren tillsammans med barnen, och medan bullarna är i ugnen passar man på att ta fram utemöbler och duka upp för årets första fika ute i solen. Man kan med fördel servera iskall mjölk till kanelbullarna för att verkligen få en riktigt härlig smakupplevelse.

Vad en kanelbulle ska innehålla kan variera en del, men grundreceptet för degen är oftast likadan med mjöl, smör, jäst och mjölk och med två jäsningsomgångar. Men sedan finns det en hel uppsjö av fyllningar att välja bland: kanel, kardemumma och socker, vaniljsocker eller kanske vaniljkräm? Den klassiska kanelbullen är ändå den som oftast syns, och den tros ha varit den mest populära sedan 50-talet i norra Europa (men den bakades antagligen första gången redan på 20-talet och då i Sverige!). Kanelbullen är inte särskilt vanlig i resten av världen, men den förekommer till viss del även i Nordamerika (men störst konsumtion står nog svenskarna för!).

Mjöl och smör.

Ett tecken på att kanelbullen verkligen är så populär här i Sverige är att det numera till och med finns likör med smak av kanelbulle! Likören lanserades 2017 som en del i likörserien Svenska Bakverk, och kunde beställas på Systembolaget från och med 4 oktober 2017. Smaken ska enligt företaget som står bakom likören vara precis så som det smakar att äta en nygräddad kanelbulle med mjölk till – en vuxenversion av det populära bakverket, med andra ord.

Leave a Comment

mts_howto