Det engelska ordet ”cake” är ett arv från vikingarna, det är nämligen så att engelsmännen i samband med en norsk invasion lånade in ordet kaka. Sannolikt fanns det gott om kakor och tårtor att tillgå redan innan, för mer eller mindre från det att människan blev bofast har vi bakat olika sötsaker till både vardag och fest. Faktum är att vårt ord ”tårta” i sin tur har sitt ursprung i de Tortas som man åt för 2000 år sen i antikens Grekland och Rom.
Låt dem äta tårta
Som vi förstår det bygger Marie Antoinettes berömda uttalande ”har folket inget bröd, varför äter de inte tårta?”, förmodligen en av de historiskt sett mest välkända tårtreferenserna, på ett språkligt missförstånd. Det hon egentligen syftade på var ett billigare bröd som man brukade äta i hennes hemland Österrike, vars namn dessvärre påminde om det franska ordet för just tårta. Det här var enligt populärhistorien en av de saker som fick symbolisera den franska aristokratins enorma världsfrånvändhet, och en delorsak till att den franska revolutionen utlöstes med åtskilliga tappade huvuden som följd.
Socker, ett nöje för överklassen
Bakverk har genom historien framförallt varit något som de rikare i samhället kunnat unna sig. Den tidens sockerbagare var ansedda som konstnärer och gjorde gärna skapelser som modellerats i maräng och liknade antika slott och byggnader. Det var först i slutet av 1800-talet efter att den industriella revolutionen dels skapat sätt billigare transporter och produktionsmetoder och dessutom skapat en medelklass med pengar som vanligt folk började ha råd med socker i någon större utsträckning. Det var dock först på 1920-talet som socker blev så pass billigt att genomsnittspersonen kunde unna sig tårta mer än kanske en eller två gånger om året vid speciella tillfällen. Elsa Beskow klassiska visa Sockerbagaren har de flesta av oss sjungit till jul eller i småskolan. Den skrevs 1895 vilket avspeglas i att raderna ”och är du snäller så kan du få, men är du stygger så får du gå” ursprungligen löd ”och har du pengar så kan du få, men har du inga så får du gå”.