Olika fikatraditioner i olika länder

 

Som med de flesta andra sorters mat så har det uppstått helt olika sorters traditioner och sedvänjor kring hur man äter tårta och andra sötsaker olika länder. Här nedan beskriver vi några av dessa. Om du vill få inspiration till att baka egna tårtor eller kakor kan vi rekommendera ett besök på matklubben där finns det mesta och lika mycket till.

Sju sorters kakor

Black Forest Cake -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera

Endast Sverige svenskt fika har. Traditionsenligt bjöd man på ett svenskt kafferep på minst sju sorters kakor, allt annat sågs som oförskämt. Så har det varit sedan 1800-talet, och kakorna är utöver de andra godsaker som tårtor, vetebröd och bullar som också förväntas finnas att bjuda på om du vill framstå som en bra värd.

Wienerkonditorier

Ett av få andra länder i världen som kan mäta sig med Sverige när det kommer till fikakultur är Österrike, och då särskilt huvudstaden Wien. I Wien kan man lätt tro att landets huvudsakliga industri är tårtor och kaffe. Det går knappt att ta ett steg utan att snubbla över ett kafé. En klassiker som inte får missas är den berömda Sachertårtan, som helst ska intagas på Hotel Sacher där den uppfanns år 1832 av Franz Sacher.

Fika i Vietnam

Kaffet i Vietnam är något extra. Det finns få ställen som producerar så gott kaffe som Vietnam. Om du besöker landet, se till att köpa med dig ett par paket hem. Väl på plats serveras det gärna kylt, med kondenserad mjölk. Men kan även fås svart vilket är att rekommendera om du inte gillar den sötsliskiga smaken av kallt kaffe. Vietnamesiska kaféer är gärna fusion-orienterade och serverar utöver kaffe, croissanter och sötsaker även lättare luncher samt alkohol.

Fika på amerikanska

Cup of heart latte art on wood table

De flesta av oss känner någon som bott en sväng i USA och kommit tillbaka med en rejält förbättrad rondör. Det beror mycket på att amerikanerna gillar när saker är ”over the top”. Muffinsen är stora som hus och du kan gott och väl råka drunkna i kaffekoppen om du inte lyckas greppa tag i en kaka att använda som båt. Amerikanerna föredrar att dricka sitt kaffe blaskigt, och på stora kedjor hellre än på mysiga kaféer.

Leave a Comment

mts_howto