Kvinnorna på 1930-talet bjöd in varandra till kafferep. Den vita spetsduken på bordet var nystruken och de skira kaffekopparna framdukade. När de inbjudna började anlända dukades fikabrödet fram. Det var vetebröd, sockerkaka och exakt sju sorters småkakor. Det gick inte att bjuda på färre sorter eftersom risken fanns att de andra damerna skulle tala bakom ryggen på värdinnan och säga att hon var snål. Om hon bjöd på fler är sju sorter skulle hon lätt kunna bli sedd som en högfärdig dam. Det bästa var att hålla sig till vad etiketten sa, att bjuda på exakt sju olika sorter.
Kafferep och kakor
Seden med kafferep har funnits sedan 1800-talet. Det var ett tillfälle för kvinnorna att träffas och prata. Att bjuda på ett kafferep med enbart hembakade kakor har blivit populärt igen. Idag behöver man dock inte bjuda på sju sorter utan det räcker gott med en eller två sorter. Konceptet med sju sorters kakor ledde till en bakbok som finns i många hem. Den heter kort och gott: sju sorters kakor. Den innehåller långt fler än sju sorter. Den tid när kafferepen hade sin högtidsperiod var det många av de kända klassiska småkakorna på kakfaten, som till exempel drömmar, bondkakor, brysselkex, finska pinnar, chokladsnitt, kolakakor och kanske någon kaka med sylt såsom hallongrottor.
Umgänge med kaffe och kaka
Det sägs att svenskar är tystlåtna och instängda. Därför var kanske kafferepen mycket viktiga i vår historia. Kvinnorna fick en chans att prata, skvallra, skämta och helt enkelt umgås. På samma sätt fungerar även fika som är dagens typ av kafferep. Över en fika pratar och umgås vi. Både fika, kafferast och kafferep har samma funktion för oss. Det är en social institution där vi kan prata om både problem och glädjeämnen. Även om vi i dag inte äter sju sorters kakor till äter vi gärna en smörgås, en bulle eller en liten kaka till fikat. Det är inte underligt att skandinaverna konsumerar mycket kaffe, det är ju så vi umgås!