Att ta en fika med ett gott bakverk hör till livets goda. Bakverk är söta bageriprodukter, en finare produkt inom bakning. Bakverken har en lång historia, ända från Egypten och antikens Grekland och Rom, men det var först under 1800-talets slut som de moderna kaffebröden tog form i och med att man fick tillgång till vetemjöl och socker och att man började använda järnspisar. Bakverk äter man vid kafferep och fikastunder. Kafferep hade sin storhetstid på 1930- och 40-talen men har kommit i ropet igen. De var en social träffpunkt med kaffe och kakor i centrum och hör till det svenska kulturarvet. Fikastunder är en stor del i den svenska umgängeskulturen, man fikar på arbetsplatser, på kaféer och när man blir hembjuden till någon. Sveriges bagare och konditorer är bageribranschens organisation som verkar för bageriernas och konditoriernas utveckling. Extra fint fika och eleganta bakverk hör till vid festliga tillfällen som födelsedagskalas och bröllop.
Olika slags bakverk
Bakverk delas in i olika kategorier. Vetebröd bakas på en deg med vetemjöl, vatten, jäst, fett socker och kryddor och av den gör man bullar och vetelängder. Mjuka kakor görs av vetemjöl, ägg, socker, matfett, vatten och bakpulver. Det är grundsmeten till sockerkakor, rulltårtor, muffins och tårtbottnar och kan smaksättas med bland annat citron, vanilj och kakao. Småkakor finns i en mängd varianter. De bakas på en mördeg med mjöl, socker och matfett men utan jäsningsmedel som sedan kan smaksättas på olika vis. Av en smördeg gör man wienerbröd där skivor av matfett kavlas in i degen och gör brödet frasigt. Hembakningsrådet vill inspirera till bakning och står gärna till tjänst med både råd och recept. Vid högtidliga tillfällen passar det med tårtor och bakelser. De kan varieras på alla möjliga vis med olika fyllningar, smaker och vackra dekorationer.