Kladdkakan

Få saker är så omtyckta på fikabordet som en riktigt god kladdkaka! Att det är det överlägset mest eftersökta receptet på Google är därför inte helt oväntat. På facebook finns grupper som handlar uteslutande om kladdkakor. Men vad är historien bakom denna älskade och kladdiga kaka? Det sägs att redan 1938 uppkom den som ett resultat av att bakpulver hade glömt tillsättas till brownies. Det finns fler historier om hur kakan kom till och en av dem sägs vara att en chefredaktör vid en veckotidning åt en liknande kaka i Frankrike och sedan tog hon med sig receptet hem till Sverige. Året ska ha varit 1968. Det sägs att i snitt bakas två stycken kladdkakor per år i varje hushåll i Sverige. Kladdkakan har även fått sin egen dag och den sjunde november firar vi den. Utomlands kallas kladdkakan vanligtvis chocolate mud cake som kan översättas med lerkaka av choklad.

Snabbt och lätt

Att röra ihop en kladdkaka är så otroligt lätt att i stort sett vem som helst kan klara av det. En kladdkaka kan rent av vara en räddare i nöden när man får oväntade fikagäster eller vid andra tillfällen. Originalkladdkakan är gjord av choklad men i dag finns massor av olika varianter som har uppkommit med tiden. Att en semmelkladdkaka skulle göra succé i Sverige är nästan självklart, eftersom nästan alla älskar semlor. Här tillsätter man riven mandelmassa i den vita smeten och serverar med vispad grädde. Om du inte har provat den så rekommenderas det verkligen att du gör det. För dig som föredrar friska och fräscha smaker finns citronkladdkakan som även den är ljuvligt god. De flesta kladdkakor serveras med antingen vispad grädde eller glass beroende på hur mycket sötma man vill ha. Hur gör man om man försöker äta nyttigt och blir sugen på kladdkaka? Då kan du till exempel använda kesella eller yoghurt istället för smör och du kan söta med bland annat honung eller stevia. För att göra en glutenfri kaka kan du använda mandel- eller kokosmjöl.

För mycket av det goda?

Tänk på att för mycket kladdkaka kan både tandvård och tandreglering får man fina tänder igen. För tänderna skull ska man undvika att äta mycket sött och speciellt sådant som lätt klibbar sig fast i tänderna. Men vem kan säga nej till en god kladdkaka? Se bara till att du borstar tänderna och gör rengör eventuell tandställning efter att du ätit. Ibland kan det bli för mycket av det goda och speciellt när man känner sig sugen på något sött, behöver höja blodsockret eller behöver tröst. Listan med anledningar till varför man vill ha kladdkaka kan bli lång. Som vanligt är det dock bäst att äta med måtta. Ingen mår bra av för mycket socker. Att kladdkakan är så lätt att röra ihop gör att det lätt blir för mycket. Kanske du ska fundera på om du eventuellt är sockerberoende? Det är ganska vanligt att man är det utan att veta om det.

Leave a Comment

mts_howto