Prinsesstårtan

Prinsesstårtan är väl en av de allra populäraste tårtorna vi har här i Sverige. Så gott som alla älskar prinsesstårta och det är ju inte så konstigt, Tårtan skapades i början av 1900-talet av hemkunskapsläraren Jenny Åkerström som var aktiv i Stockholm och undervisade många av stadens prominenta flickor. Till en början kallades tårtan för ”Grön tårta” men ändrades senare till Prinsesstårta, detta tack vare prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark, som hade just denna tårta som sin favorit. Och vem kan klandra de små prinsessorna? Prinsesstårtan som är fylld med vaniljkräm blandad med vispgrädde och hallonsylt och slutligen täckt med ett grönt marsipantäcke som garneras med marsipanrosor och blad är verkligen en utsökt delikatess! Kanske är prinsesstårtan den svenskaste av våra svenska tårtor, i vilket fall som helst så är den en av de mest älskade, den saken är det inget tvivel om.

Konditorier och fika

Att gå på konditori var ju förr en naturlig söndagssysselsättning för många svenskar. Vare sig man tog med sig familjen på konditori eller om det var första träffen dit en kärlekstörstande fästman tog sin förtjusande fästmö så var konditoriet den naturliga mötesplatsen. Fortfarande har vi en trevlig fikakultur i Sverige och det skall vi vara glada för. Den svenska ”fikan” röner ju mer och mer uppmärksamhet världen över och det tycker vi så klart är fantastiskt roligt. Kanske de traditionella konditorierna har fått ge plats för lite modernare ställen med ett bredare utbud men det är ju bara tidens normala gång. Det finns dock de som försöker hålla kondistraditionen vid liv och ett bra exempel på detta är smålänningarna. I Småland säger man att Fössta tossdan i mass firas med tååta och då äts det tårtor så det står härliga till! Helst skall det naturligtvis vara en Prinsesstårta, eller en massipantååta som smålänningarna så glatt säger eftersom de har ett litet problem med att uttala bokstaven ”r”, detta naturligtvis sagt med glimten i ögat.

En konditors vardag

Att arbeta som konditor är ett fantastiskt yrke och hantverk. En konditor bakar tårtor, dekorerar tårtor och gör finare bakverk och delikata desserter. Gillar man sötsaker och har öga för detaljer är det verkligen ett toppenyrke. Det krävs naturligtvis en artistisk ådra och ett sinne för detaljer. En vacker tårta är definitivt inget hafsverk man slänger ihop i ett nafs, den skall vara en fröjd för betraktaren och en härlig smakupplevelse. Att äta för mycket bakverk och sötsaker kan ju dock ha sina risker, det gäller att ha en riktigt god tandhygien om man har smak för sött. Befinner du dig i huvudstaden och olyckan skulle vara framme, det vill säga om du behöver tandläkare stockholm så hittar du tips här. Det är lätt hänt att bita sönder en gammal fyllning när man smaskar på något knäckigt bakverk eller en nöttårta och det är definitivt inget att skämmas över. Ett besök hos tandläkaren fixar problemet så att man kan fortsätta njuta av härliga bakverk.

Leave a Comment

mts_howto