Napoleonbakelsen

Trots sitt namn har Napoleonbakelsen ingen bevisad koppling till kejsar Napoleon, utan har snarare fått sitt namn av det franska ordet för att beskriva något från Napoli, napolitain. Även om det finns en rad varianter av detta bakverk runt om i världen, som liknar den svenska Napoleonbakelsen till namn eller utseende (eller båda) är just den klassiskt svenska varianten av bakverket unik för vårt land. Som exempel på bakverk runt om i världen med liknande namn, men som inte har något med den svenska Napoleonbakelsens utformning att göra, kan nämnas den sockerkaka med smörkräm och valnötter från Hong Kong, som där kallas just Napoleonbakelse.

Den svenska Napoleonbakelsen är en variation av mille-feuille, ett franskt bakverk som också består av smördeg. Det är just från smördegen som detta bakverk har fått sitt namn, eftersom smördegen vid gräddning ”vecklar ut” sig och ser ut att vara gjord av tusen blad – mille feuille. De franska mille-feuille toppas med vit glasyr och randas med choklad. Denna variant av bakverket förekommer också i USA, där den intressant nog kallas ”Napoleon”. I den svenska varianten av bakverket läggs på det första lagret smördeg ett lager med vaniljkräm, följt av lite sylt och ett tjockt lager med grädde. Ovanpå detta läggs ytterligare ett lager smördeg, som toppas av en sockerglasyr som blandats med vinbärsgelé. Det är framförallt grädden och vinbärsgelén som ger den svenska Napoleonbakelsen dess unika karaktär.

Ursprunget till den svenska Napoleonbakelsen hittar man i Österrike i mitten av 1800-talet, då svensken Johan Brokvist skapade denna bakelse som sitt gesällprov. Han startade sedermera ett eget konditori, Broqvist, i Växjö, där det fortfarande drivs idag av den femte generationens ättlingar till Johan Brokvist.

Om du själv driver ett konditori som specialiserar sig på just Napoleonbakelser, och du skulle vilja marknadsföra konditoriet med några passande profilprodukter (till exempel en snygg mugg) ska du gå in och titta på Medtryck. Där finns mängder av profilprodukter i olika kategorier att välja mellan.

Leave a Comment

mts_howto