Julens goda bakverk

När december månad börjar närma sig, vill många börja baka inför julen. Nu ska bullar och många andra bakverk innehålla den underbara gula, dock ganska dyra, kryddan saffran. Årets första lussebullar bakas med glädje. Familjen brukar kanske ha en bakdag tillsammans, vuxna som barn. Där barnen brukar tycka särskilt mycket om att baka pepparkakor. Det är alltid roligt att trycka ut de goda kakorna i julens alla figurer, som en bock, tomte, hjärtan, änglar med mera. Att bygga ihop ett pepparkakshus tillsammans är också roligt och givande. Mjuka pepparkakor är också lätt att baka och gott att äta.

När det gäller saffran brukar det finns mängder av goda recept i veckotidningar. Många veckotidningar har speciella julnummer som varje år kommer med förslag på nya goda recept på bullar och kakor, du kan också läsa på Artros.org för att se om saffran är en krydda som du bör undvika. Det är alltid bra att ta reda på om din sjukdom so till exempel artos kan påverkas av någon julkrydda.

Hitta på egna recept

Det är även roligt att hitta på egna recept. Använda ingredienser som hör julen till och saffran är ju en av dessa. Det går bra att göra bullar med saffran, det är bara att utesluta kanelen och ha till exempel vanilj eller marsipan i dem istället. Du kan ha glasyr eller mandelspån ovanpå bullarna. Muffins i olika former är smidigt och roligt, bara att ta fram din fantasi och prova dig fram. Muffins med pepparkakskrydda och lingonsylt blir extra saftiga. Cupcakes i olika storlekar och ingredienser är inte heller dumt. Mörk choklad bryter av bra när du använder saffran. Äppelsylt, rivet skal av apelsin eller citron gör också så att det smakar jul.

Marsipan

Med marsipan kan du göra mycket, som till exempel riva och ha i mjuka kakor, gärna tillsammans med saffran. Du kan även göra egna marsipanfigurer som tomtar, snögubbar, granar med mera. Doppa dem i choklad, ha lite grön eller röd karamellfärg på, så blir de extra fina. Förvara dem i en tät burk i kylen till de ska ätas. Marsipanfigurer brukar vara uppskattade av de flesta och passar bra bara som en godisbit eller till kaffet. Det finns oändligt många bakverk som du kan använda marsipan till under julen. Hämta inspiration från tidningar, nätet eller hitta på recept själv.

Biscuits och skorpor

Är även det något som passar julen till och då gärna med saffran och hackad mandel i. Det är inte alls så svårt att göra som det låter, följ bara receptet noga. Även skorpor som liknar biscuits mycket, både i smak och utseende passar bra till julen, och då ska de också helst innehålla saffran eller kardemumma, som även det är en krydda som passar till julen.

Leave a Comment

mts_howto