Historiska bakverk

Människan har älskat sötsaker sedan urminnes tider, och långt innan man hade socker i Europa gjorde man goda kakor och bakverk med framförallt honung som sötningsmedel. Antikens romare och greker tyckte till och med om att söta sitt vin, och under heta dagar drack man gärna honungsvatten smaksatt med citron, kanel eller mynta.

Genom tiderna har sötsuget ständigt ökat och idag predikas det till höger och vänster om alla faror med socker. Trots det är alla former av bakverk mycket populära och om man vill ge något romantiskt på Alla hjärtans dag till sin tjej så finns det massor med söta alternativ. Vissa bakverk har blivit klassiker och det finns en hel del som markerar historiska händelser och personer, vilket kan vara kul att ha i åtanke nästa gång man väljer att köpa eller baka något sött och gott.

 

Croissanten – segern över osmanerna

 

Det osmanska riket var ett enormt välde som styrdes av sultanen som satt i den magnifika staden Konstantinopel, dagens Istanbul. Efter att ha erövrat stora delar av den kända världen, bland annat hela Nordafrika, Mellanöstern och delar av Europa ville man nu ta sig längre norröver. På slutet av 1600-talet slogs man dock tillbaka vid Wiens portar och en fransk bagare uppfann då den första croissanten för att narras med osmanerna och att för evigt påminna européerna om den stora segern. Croissant betyder halvmåne, vilket var symbolen för sultanens rike, och på så sätt äter man den till frukost i många länder än idag.

Oscartårta

En mycket populär svensk tårta, förutom prinsesstårtan, är den så kallade

Oscarstårtan som skall vara uppkallad efter den svenske kungen Oscar II. Riktigt hur det gick till vet man inte, men det antas att tårtan uppfanns i samband med något större evenemang, vilket var typiskt för tiden.

Pavlova tårta

Denna underbara kreation är inte helt olik marängsvissen, eller hovdessert som vissa kallar den, men skillnaden är att den är dekorerad med olika bär. Tårtan uppkom på 1920-talet efter det att den berömda ballerinan med samma namn besökte Australien och Nya Zeeland. Fram tills nyligen har det varit bråk om

vilket land som uppfann Pavlova tårtan då hon besökte båda under sin turné, men idag är det fastställt att det faktiskt skedde i Nya Zeeland.

Hovdessert

När vi ändå är inne på

hovdessert, eller marängsviss om man nu föredrar det, så är denna godsak uppkallad efter det Schweiziska hovet där man älskade maränger på 1800-talet. Det är just därifrån som ”svisset” kommer i ordet, medan hov-versionen mer har att göra med att man ständigt ville påminna sig om att man åt något så snofsigt som en kunglig dessert.

Lussekatter

Avslutningsvis bör vi inte glömma våra folkkära lussekatter som är uppkallade efter helgonet Sankta Lucia och vars namn betyder ljus.

Leave a Comment

mts_howto